Peking je najavio da će održati vojne vežbe u blizini južnog dela Žutog mora i Bohaija, u blizini Južne Koreje.

Početak vežbi očekuje se u ponedeljak, 8. avgusta i trajaće do 8. septembra.
Zapovedništvo istočnog ratišta PLA-a objavilo je na platformi kineskih društvenih medija Weibo da će nastaviti da sprovodi koordinisane pomorske i vazdušne vojne vežbe oko Tajvana, a fokus tih vežbi biće testiranje kopnenog i dalekometnog vazdušnog napada, prenose lokalni mediji.

Tajvansko veće za kopnene poslove (MAC) pozvalo je vlasti u Pekingu da „pokažu suzdržanost i odmah zaustave sva svoja ratoborna ponašanja“. Veće je optužilo Kinu da nastavlja s vojnim vežbama oko Tajvana „kao deo simulacije napada i blokade kako bi zastrašila Tajvan i susedne zemlje“, prenosi Index.hr.

Tajvansko ministarstvo psaobraćaja saopštilo je da su letovi kroz njegov vazdušni prostor postupno nastavljeni jer većina obavesti o kineskim vojnim vežbama u blizini ostrva „više nije na snazi“ prema izveštaju Rojtersa.

Međutim, ministarstvo je u izjavi navelo da će Tajvan nastaviti usmeravati letove i brodove dalje od kineske vojne vežbe u blizini svoje istočne obale do 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u ponedeljak ujutro.

SAD najavile vojne vežbe

U međuvremenu su i Sjedinjene Američke Države najavile vojne vežbe blizu Kine u potezu koji će dodatno zaoštriti odnose dve sile.

SAD učestvovaće u zajedničkoj vojnoj vežbi s Indijom manje od 100 kilometara od sporne granice te zemlje s Kinom.

Vojne vežbe održaće se sredinom oktobra na nadmorskoj visini od oko 3.000 metara u Auliju u indijskoj državi Utarakand i biće usredsređene na obuku ratovanja na velikim visinama, prema višem oficiru indijske vojske koji je upućen u to pitanje. Auli je udaljen oko 95 kilometara od Linije stvarne kontrole (LAC), negostoljubivog komada zemlje na kojem je grubo označena sporna granica između Indije i Kine. Vežbe će se održati u sklopu 18. godišnje zajedničke vežbe poznate pod nazivom „Yudh Abhyas“ ili „Ratna praksa“.

Odnosi između Indije i Kine zategnuti su otkako je u krvavom sukobu njihovih vojnika na Himalaji u junu 2020. poginulo najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika.

Izvor:B92