Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi stigla je na Tajvan.

18.35 – Tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da današnja posjeta predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi toj zemlji pokazuje „čeličnu podršku“ SAD Tajvanu.

Tajvansko Ministarstvo je izrazilo najiskreniju dobrodošlicu Nensi Pelosi, navodeći da će njena posjeta doprinijeti poboljšanju odnosa Tajvana i SAD, prenio je Rojters.

Istovremeno je iz kabineta tajvanskog predsjednika saopšteno da se Tajvan nada da će posjeta Pelosi doprinijeti produbljivanju saradnje dvije zemlje, kao i miru i stabilnosti u regionu Indo-Pacifika, prenijela je britanska agencija.

18.30 – Sjedinjene Američke Države smatraju da posjeta Pelosi Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, Džon Kirbi.

– Ne vjerujemo da je ova posjeta kršenje suvereniteta – rekao je Kirbi za Si-En-En.

Portparol Bijele kuće je skrenuo pažnju na „napetost koja je pratila retoriku kineskih vlasti uoči puta Pelosi na Tajvan – prenose RIA Novosti.

S tim u vezi, Kirbi je rekao da SAD neće dozvoliti da budu zastrašene.

Pelosi je dočekala tajvanska delegacija.

Peking smatra dolazak Pelosi grubim kršenjem unutrašnjih pitanja Kine.

Neposredno prije slijetanja aviona Pelosi, kineska Centralna državna televizija objavila je da je Peking poslao ratne aviona tipa Su-35 ka Tajvanskom moreuzu.

Pelosi je po dolasku rekla da je američka posvećenost demokratskom Tajvanu važnija nego ikada.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova večeras je oštro osudilo posjetu Pelosi Tajvanu, uprkos upozorenjima kineske strane.

Izvor: Agencije