U pokušaju da smanji bacanje hrane, Indijski restoran u Badenu, u Švajcarskoj, restoran “Kasanova” je smislio sistem novčane kazne za one koji ne pojedu sve iz tanjira šta su i naručili.

Vlasnik Salman Gauri, odrastao je u Indiji gdje veliki dio stanovništva nema dovoljno hrane, rekao je da želi da podsjeti ljude koliko im je dobro i da imaju dovoljno hrane.

– Hrana je dragocena u Indiji, mi je ne bacamo – rekao je Gauri švajcarskim medijima, ohrabrujući Švajcarce da izbjegavaju bacanje hrane.

U svom restoranu on služi švedski sto za sve što možete da jedete za 20 franaka, ali neki ljudi gomilaju više hrane na tanjire nego što mogu da pojedu, a nepojedena hrana završava u smeću.

– Gosti sa očima većim od stomaka pune svoje tanjire sa više hrane nego što mogu da pojedu, a nepojedeni dio završava u kanti za otpatke- objasnio je šef restorana Sulman Gauri.

Sistem novčanih kazni od 5 švajcarskih franaka je na snazi dve godine. Većina kupaca odobrava sistem, rekao je Gauri. Međutim, restoran nikada nikoga nije tjerao da plati kazne.

Umjesto toga, oni djeluju kao upozorenje. Mada, Gauri kaže da je spreman da izrekne kazne za svakoga ko ignoriše upozorenje.

Izvor: Glas Srpske