Posle nepunih 13 godina od pokretanja postupka drugostepeno sudsko veće treba da se upozna za 5.000 strana predmeta i odluči da li će izrečene kazne potvrditi, preinačiti ili ukinuti.

Žalbe na prvostepenu presudu i sudski spisi iz afere „Indeks”, najobimnijeg predmeta u srpskom pravosuđu, gde je većina okrivljenih imala zvanje univerzitetskih profesora, koji se terete za prodaju diploma i ispita na kragujevačkom Pravnom fakultetu, dostavljene su beogradskom Apelacionom sudu. Kada pročitaju zapisnike sa glavnih pretresa u prvostepenom postupku i druge spise ispisane na čak oko 4.000 stranica, presudu na 548 strana i nešto malo manje strana žalbi, članovi sudskog veća drugostepenog suda će zakazati sednicu, a potom odlučiti da li će izrečenu presudu potvrditi, preinačiti ili je ukinuti i naložiti novo suđenje.

Predmet u kojem je prvostepenom odlukom 16 okrivljenih osuđeno na ukupno 61 godinu zatvora, a petoro oslobođeno krivice, dostavljen je Apelacionom sudu u Beogradu dve i po godine od izricanja prvostepene presude i nepunih 13 godina od pokretanja postupka.

Koliko će vremena proći do pravnosnažne odluke za najveću korupcionašku aferu u visokoobrazovnom sistemu Srbije, niko ne može ni da pretpostavi.

– Javnosti je poznato da je suđenje trajalo 11 godina, da se na pismeni otpravak presude čekalo 17 meseci. Žalbe na presudu i spisi predmeta su tek nedavno dostavljene Apelacionom sudu. Sudskom veću koje bude odlučivalo potrebno je znatno vreme za upoznavanje sa predmetom s obzirom na njegovu obimnost. Ako uzmemo u obzir pravo drugostepenog suda da, ukoliko utvrdi povrede postupka, ukine presudu i naloži novo suđenje, proces neće biti okončan još izvesno vreme. Svemu navedenom treba dodati i činjenicu da će većina profesora, kojima je pored zatvorske kazne izrečena i mera zabrane bavljenja profesorskim poslom, do pravosnažnosti presude otići u penziju – navodi „Politikin” sagovornik.

Na prvoj optužnici koja je podignuta povodom afere „Indeks”, našla su se imena 37 okrivljenih, da bi u drugoj tom broju bilo pridodato još 49 osoba. Zbog celishodnosti postupka, optužnice su spojene, pa su se na novoj našla imena 89 okrivljenih kojima se na teret stavljalo izvršenje čak 122 krivična dela i 250 radnji.

Sudski postupak počeo je 2009. godine, ali je iz procesnih razloga tri puta počinjao iz početka. Za gotovo polovinu optuženih koji su se teretili za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja proces je zbog zastare obustavljen.

Optužnicom je precizirano da su ispiti koštali od 500 do 1.000 evra, a diplome od 12.000 do 16.000 evra.

Prvooptuženi, autolimar Saša Jovanović iz Donje Livadice kod Velike Plane, tereti se za produžena dela primanja mita pomaganjem. On je, prema navodima iz optužnice, i prikrivenom isledniku, policijskom inspektoru iz Smedereva Tomislavu Spasiću, ponudio diplomu, a da ovaj zauzvrat stopira istragu o nelegalnoj trgovini automobila u kojoj je učestvovao.

Glavna veza na fakultetu bila mu je „posestrima”, drugooptužena Dragana Petrović, profesorka krivičnog prava, koja se sumnjiči da je za lažne šestice zahtevala i dobila ukupno 7.900 evra, automobil „be-em-ve” i zlatnu narukvicu. Ona je u optužnici označena kao glavna karika i posrednik između ostalih profesora i studenata. Trećeoptužena, profesorka rimskog prava Emilija Stanković, tereti se da je od 2003. do 2006. godine tražila i primila 7.300 evra i brojne vredne poklone za prelazne ocene.

Svi optuženi negirali su krivicu, osim bivše nadzornice u požarevačkoj „Zabeli”, Radmile Jovanović Canić, koja je priznala da je kupila šest ispita za 5.000 evra.

Postupak su pratile opstrukcije okrivljenih i njihovih advokata. Rekorder je bio bivši dekan Predrag Stojanović koji je svoju odbranu izneo skoro osam godina nakon početka suđenja, pravdajući odsustva lekarskim uverenjima čija su veštačenja pokazala da je sposoban da prati suđenje, pa se u sudu pojavio tek nakon što mu je određen pritvor koji je zamenjen novčanim jemstvom koje je garantovalo da će se redovno odazivati na pozive za ročišta.

Jedan deo optuženih profesora je pod pretpostavkom nevinosti tokom suđenja napredovao u karijer i, nikome nije izrečena disciplinska mera, niti je poništen neki od spornih ispita i diploma.

Izvor: Politika