Lavrov i Kuleba u Antaliji se nisu ni o čemu dogovorili, dok se priprema atmosfera za upotrebu hemijskog i biološkog oružja, za šta se međusobno optužuju Zapad i Rusija.

Trilateralni ministarski sastanak u Antaliji očigledno nije bio dobro pripremljen i zadržao se samo na izrazu dobre volje dve zaraćene strane da pokažu da bi rat mogao da se zaustavi diplomatskim sredstvima. Odlazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Tursku bio je i mali gest namere da se zadrže dobri odnosi s Ankarom time što će pristati na posredničku ulogu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji se za taj posao preporučivao već nedeljama.

Ukrajina je na pregovore u Tursku otišla s visokim zahtevima: da Rusija okonča rat i povuče svoje snage. Prema trenutnom razvoju situacije na terenu i odnosu ukrajinskih saveznika i Rusije – to je nažalost preuranjeno. Te teme dotakao se i ruski ministar posle sastanka, rekavši novinarima da je zvanična Moskva shvatila da uopšte nije reč o Ukrajini, već o agresiji na sve što je rusko – interese, veru, kulturu, jezik, bezbednost… „I sada je, naravno, reakcija Zapada na naše postupke toliko pomahnitala, oprostite na ovoj gruboj reči, što pokazuje da je ovo zaista bitka na život i smrt za pravo Rusije da bude na političkoj mapi sveta, uz puno poštovanje njihovih legitimnih interesa”, rekao je Lavrov.

Iako je ukrajinski ministar Dmitrij Kuleba krenuo u Antaliju kako bi razgovarao o prekidu neprijateljstava Rusije i okončanju rata protiv Ukrajine, nešto kasnije je umanjio očekivanja, rekavši da su izgledi za prekid vatre ograničeni i da zavisi s kakvim će instrukcijama Lavrov doći, ali da će on pokušati da „iscedi” maksimum. Kuleba tvrdi da Lavrov nije obećao da će neprijateljska vatra biti obustavljena kako bi se otvorili humanitarni koridori.

Po završetku susreta na ministarskom nivou, koji je trajao sat i po i kojem je prisustvovao i turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu, Lavrov je novinare podsetio da je Rusija na poslednjoj rundi pregovora predstavila Ukrajini konkretne predloge za rešenje sukoba, na koje čeka odgovore, kao i na mere za otvaranje humanitarnih koridora. On je pregovore „vratio” na niži nivo, rekavši da razgovori s ukrajinskim predstavnicima u Belorusiji (gde su održane tri runde) nemaju alternativu. Za sada ni posle jednog od tih susreta nije uspešno obavljena evakuacija stanovnika iz Marijupolja i Volnovahe – ukupno je ove gradove napustilo tek manje od 50 ljudi. Dve zaraćene strane optuživale su jedna drugu za nepoštovanje prekida vatre, zbog čega stradaju civili koji žele da napuste opkoljene gradove, a ruska strana je upozoravala da ukrajinski ekstremisti ne dozvoljavaju izlazak civila iz gradova, niti dostavljanje humanitarne pomoći.

Juče je, međutim, u medijima više pažnje izazvalo upozorenje Velike Britanije i SAD da bi Rusija mogla da inscenira ukrajinsku upotrebu hemijskog oružja nakon što su zvaničnici Kremlja naveli, kako tvrde na Zapadu – „bez čvrstih dokaza”, da su SAD podržavale program biološkog oružja u toj zemlji. Portparolka Bele kuće Džen Saki u sredu je komentarisala da je Rusija iznela „lažne tvrdnje o navodnim američkim laboratorijama za biološko oružje i razvoj hemijskog oružja u Ukrajini” i dodala da su te tvrdnje odjeknule i u Pekingu. „Gardijan” je juče u tekstu posvećenom ovoj temi bio na tragu njenog komentara da „Rusija ima iskustva u optuživanju Zapada za kršenje zakona koje sam čini”, pa je podsetio na ranije optužbe Zapada da je Rusija upotrebila hemijsko oružje u Siriji.

Tokom saslušanja u Senatu u utorak uveče zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland je zapravo potvrdila ranije objavljena saznanja ruskog Ministarstva odbrane da se u Ukrajini nalaze biološke laboratorije. Na pitanje senatora Marka Rubija da li postoje objekti za biološka istraživanja, ona je odgovorila da postoje i da Vašington i Kijev „rade na sprečavanju da patogeni dospeju u ruske ruke”. Na Rubijevo pitanje – ukoliko dođe do incidenta ili napada biološkim ili hemijskim oružjem u Ukrajini, da li ima sumnje da bi sto odsto iza toga stajali Rusi – Nulandova je odgovorila da nema sumnje i da je to „klasična ruska tehnika svaljivanja krivice na drugog za ono što sami planiraju da urade”.

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov juče je objavio da je ruska vojska u dokumentima biolaboratorija u Ukrajini pronašla dokaze da je Pentagon finansirao istraživanje mehanizma tajnog širenja smrtonosnih patogena. On je u novoobjavljenim dokumentima pokazao da je od posebnog interesa za SAD bio projekat za proučavanje prenošenja patogena preko divljih ptica koje migriraju između Ukrajine i Rusije i drugih susednih zemalja.

„Prema dokumentima, američka strana je planirala da ove godine u Ukrajini sprovede rad na patogenima ptica, slepih miševa i gmizavaca, uz dalji prelazak na proučavanje mogućnosti prenošenja afričke svinjske kuge i antraksa”, rekao je Konašenkov i dodao da su eksperimenti vršeni s uzorcima virusa korona slepih miševa u biolaboratorijama koje su stvorene u Ukrajini i da su studije visokog rizika sprovođene pod rukovodstvom stručnjaka iz SAD. Prema njegovim rečima, o tome svedoče analizirani materijali na projektu UP-8, koji je usmeren na proučavanje virusa krimsko-kongoanske hemoragične groznice i hantavirusa u Ukrajini.

Načelnik ruskog odeljenja za radijaciju, hemijsku i biološku opasnost general Igor Kirilov juče je objavio da je iz biološke laboratorije u Harkovu u inostranstvo prebačeno više od 140 kontejnera s ektoparazitima slepih miševa.

„Materijal jasno opovrgava javnu tvrdnju SAD da samo ukrajinski naučnici rade u biolaboratorijama Pentagona u Ukrajini, bez učešća američkih biologa”, rekao je Kirilov. Komentarišući informacije o biološkim laboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan pozvao je SAD da razjasne svoje vojne aktivnosti sa biološkim agensima u zemlji i inostranstvu.

Izvor: Politika
Autor: Biljana Mitrinović Rašević