SAD neće slati vojnike u Ukrajinu, čak i ako bude upotrebe nekonvencionalnog oružja, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„Slanje američkih trupa u Ukrajinu i vođenje rata protiv Rusije – to nemamo nameru da radimo“, rekla je.

SAD su usredsređene na jačanje pozicije Ukrajine u pregovorima sa Rusijom, ali ne isključuju mogućnost direktnog uključivanja u diplomatsko rešavanje krize, rekla je portparolka Bele kuće. „Rekla bih da je pažnja usmerena pre svega na nastavak podrške Ukrajincima, ukrajinskim liderima. To radimo tako što pružamo najveću vojnu i humanitarnu pomoć u svetu. Naš zadatak je da ih ojačamo, da ih podržavamo dok učestvuju u pregovorima“, rekla je Džen Psaki i dodala da američki predsednik Džo Bajden „nikada nije zatvorio vrata diplomatiji“.

Džen Psaki je negirala da je američka strana učestvovala u hemijskim i biološkim vojnim programima u Ukrajini.

„Neću da se bavim pretpostavkama. Sada kažemo da oni imaju takav potencijal i sposobnosti. Takođe ne nameravam da ulazim u detalje obaveštajnih informacija, ali se namere predsednika SAD Džoa Bajdena u vezi sa slanjem američkih vojnika u Ukrajinu da se bore protiv Rusije nisu promenile“, odgovorila je Psaki na pitanje da li će upotreba nekonvencionalnog naoružanja dovesti do revizije stava američke administracije.

Ustupanje poljskih aviona MiG-29 Ukrajini ne bi donelo značajne promene mogućnostima Kijeva da se odbrani, ocenila je portparolka Bele kuće.

Prema njenim rečima, odustajanje od predloga Poljske da Ukrajini preda svoje borbene avione za SAD je zasnovan na proceni da treba sprečiti svetski rat.

Izvor: B92