Rusija je, nakon jučerašnje treće runde pregovora u Belorusiji, otvorila humanitarne koridore za evakuaciju iz Kijeva, Černikova, Sumija, Harkova i Marijupolja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Ukrajina je počela evakuaciju civila iz Sumija i Irpina, saopštile su vlasti. Kijev traži direktne pregovore Zelenskog i Putina. Za 10. mart najavljen je sastanak ruskog i ukrajinskog šefa diplomatije u Antaliji.

Orban: Proširenje sankcija na ruske energente ne dolazi u obzir
Proširenje sankcija prema Rusiji na energetski sektor bilo bi ogromno neproporcionalno opterećenje za Mađarsku, pa mi to ne možemo da dozvolimo, rekao je mađarski premijer Viktor Orban na Samitu premijera država Višegradske četvorke i Ujedinjenjenog Kraljevstva.

„Mi osuđujemo ruski oružani napad na Ukrajinu, osuđujemo rat, ali nećemo dozvoliti da cenu rata plate mađarske porodice“, naglasio je Orban u Londonu.

Mađarski premijer je rekao da se njegova zemlja u velikoj meri snabdeva naftom iz Rusije, a da se 90 procenata stanovništva greje gasom iz Rusije.

„Bez nafte i gasa jednostavno neće funkcionisati mađarska privreda“, rekao je Orban, i dodao da je svima u interesu da se rat što pre završi i da će učiniti sve da zavlada mir.

Bajden: SAD uvode zabranu uvoza nafte i gasa iz Rusije
Sjedinjene Države uvode potpunu zabranu na uvoz gasa i nafte iz Rusije, saopštio je predsednik Džozef Bajden.

„Nećemo biti deo subvencionisanja Putinovog rata“, izjavio je Bajden, nazvavši odluku „snažnim udarom“ na sposobnost Rusije da finansira ofanzivu koja je u toku.

On je upozorio da će Amerikanci videti rast cena, rekavši da će „odbrana slobode koštati“.

SAD shvataju da saveznici u Evropi neće moći da se pridruže zabrani uvoza energenata iz Rusije, dodao je Bajden.

Ranije tokom dana, i Velika Britanija je saopštila da će prestati da uvozi rusku naftu i naftne derivate do kraja ove godine. Osim toga, London istražuje mogućnost odbijanja uvoza ruskog gasa.

Putin potpisao zakon o merama podrške građanima i privredi
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o paketu socijalnih i ekonomskih mera za podršku građanima i privredi u uslovima sankcija.

Zakon ima za cilj da zaštiti nacionalne interese Rusije od neprijateljskih akcija stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

U njemu su definisani mehanizmi za pružanje podrške privrednom sektoru, uključujući pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola i licenci kojima se reguliše režim nabavke robe, usluga i rada za potrebe države i lokalnih samouprava.

Rusija će potrošiti dodatnih 3,6 milijardi dolara iz državnog budžeta na isplate porodicama sa decom uzrasta od osam do 16 godina, po nalogu Putina.

Lideri Saveta Evrope osudili napad Rusije na Ukrajinu
Lideri Saveta Evrope u zajedničkom saopštenju osudili su napad Ruske Federacije na Ukrajinu, ponovili podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvali Rusiju da poštuje humanitarno pravo i da zaustavi vojnu operaciju u Ukrajini.

„Najoštrije osuđujemo ničim izazvanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, neopravdani vojni napad jedne države članice Saveta Evrope na drugu državu članicu. Ponavljamo nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica“, poručili su lideri Saveta Evrope.

U saopštenju koje su potpisali predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđi di Majo, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić podseća se da je Komitet ministara 25. februara odlučio da suspenduje Rusku Federaciju iz Saveta Evrope i pozvao Moskvu na prekid vojnih dejstava u Ukrajini.

U saopštenju lideri Saveta Evrope pozivaju zvanični Kremlj da primeni odluke Evropskog suda za ljudska prava i da se uzdrži od vojnih napada na civile i civilne objekte, da osigura bezbednost zdravstvenih ustanova, osoblja i vozila hitne pomoći, da obezbedi nesmetan pristup civilnog stanovništva bezbednim putevima evakuacije, zdravstvenoj zaštiti i hrani, kao i da obezbedi brz i nesputan prolaz humanitarne pomoći i kretanje humanitarnih radnika.

„Savet Evrope ponavlja poziv ruskim vlastima da se pridržavaju principa i vrednosti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava koje Savet Evrope zastupa na svojoj teritoriji. Ruska Federacija mora garantovati svim licima pod njenom jurisdikcijom prava i slobode sadržane u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući pravo na slobodu i bezbednost, slobodu izražavanja i slobodu okupljanja“, navodi se u saopštenju

Lideri Saveta Evrope su u zajedničkom saopštenju ponovili poziv Moskvi da zaustavi agresiju, vrati se na put diplomatije i potpuno se posveti evropskim vrednostima.

Izvor: RTS/Izvestija/Tanjug