ŠEF Združenog štaba američkih oružanih snaga general Majk Majli posetio je prošle nedelje tajni aerodrom u blizini ukrajinskih granica koji je postao središte za isporuku oružja, potvrdio je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane SAD.
Boraveći na aerodromu, Majli se se sastao sa trupama i osobljem i prekontrolisao aktivnosti vezane za pošiljke, rekao je zvaničnik a preneo CNN.

Mesto koje je posetio Majli je postalo prava košnica poslednjih dana a beleže se letovi od nekoliko dnevno do čak 17 što je maksimalni kapacitet.

Lokacija ovog aerodroma međutim, ostaje tajna zbog zaštite isporuka oružja u Ukrajinu, uključujući protivoklopne rakete. Ruska vojska nije gađala ove pošiljke kada uđu u Ukrajinu, rekao je zvaničnik, ali postoji određena zabrinutost da bi Rusija mogla da počne da cilja isporuke kako njena operacija napreduje.

Čak i pre nego što je drama u Ukrajini počela krajem prošlog meseca, nebo iznad Evrope bilo je ispunjeno vojnim teretnim avionima Amerike i drugih zemalja, posebno C-17, koji je kičma američke flote za vazdušni transport, prenosi CNN.

Avioni su premeštali trupe duž istočnog krila NATO, ali i premeštali oružje do prelaza gde se može isporučiti Ukrajini. Tempo letova se samo povećao. Američka evropska komanda (EUCOM) je u središtu masovne operacije isporuke, koristeći svoju mrežu za vezu sa saveznicima i partnerima za koordinaciju „u realnom vremenu“ za slanje u Ukrajinu, rekao je drugi zvaničnik Ministrarstva odbrane SAD.

Otkako je počela drama, 14 zemalja poslalo je bezbednosnu pomoć Ukrajini, rekao je zvaničnik, od kojih su neke retko slale tako značajnu opremu ranije.

Prema njegovim rečima, „ogromna većina“ paketa američke bezbednosne pomoći vrednog 350 miliona dolara već je isporučena Ukrajini, samo nedelju dana nakon što ga je zvanično odobrila Bela kuća.

Do sada je u Ukrajinu stigla pomoć vredna od oko 240 miliona dolara, a ostatak bi trebalo da stigne u roku od nekoliko dana, a možda i nedelja, rekao je zvaničnik u petak.

Naoružanje koje je već isporučeno uključuje „najpotrebnijeg dejstva, poput antioklopnog“.

Čim su došli i posed ovog naoružanja, Ukrajinci su ga koristili za usporavanje i zaustavljaju ruskih napada u različitim delovima Ukrajine.

Izvor: Novosti