Vladimir Putin potpisao je dekret o krivičnom i novčanom kažnjavanju za lažne vesti o aktivnostima Oružanih snaga Rusije i pozive na antiruske sankcije.

Javno objavljivanje i širenje lažnih saopštenja o aktivnostima ruske vojske kažnjavaće se novčanom kaznom u rasponu od 700.000 – 1.500.000 (od 5.000 do 11.000 evra) rubalja ili u iznosu plate ili drugog prihoda osuđenog lica u roku od 18 meseci, ili društveno-korisnim radom od godinu dana ili prinudnim radom do tri godine ili lišavanjem slobode na isti rok, prenosi Sputnjik.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se proširuje obim primene sankcija za kršenje prava ruskih državljana, saopštila je pres služba Kremlja, a prenosi Interfaks.

Zakon je danas usvojila Državna duma i odobrio Savet Federacije.

Time se omogućava primena sankcija predviđenih članovima 1. i 2. Federalnog zakona „O merama uticaja na lica umešana u kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, prava i sloboda građana Ruske Federacije“ na sve strane državljane i lica bez državljanstva, a ne samo državljane SAD, kako je predviđeno sadašnjim tekstom zakona, navodi Interfaks.

Rusija blokirala Fejsbuk i Tviter zbog ograničenja za ruske medije

Ruski državni regulator u sektoru komunikacija Roskomnadzor danas je saopštio da je blokirao društvenu mrežu Fejsbuk kompanije Meta platforms, kao odgovor na ograničenja u pristupu ruskim medijima na ovoj platformi.

Roskomnadzor je precizirao da je od oktobra 2020. bilo 26 slučajeva diskriminacije prema ruskim medijima na Fejsbuku, uz ograničeni pristup medijima kao što su RT i Ria Novosti, prenosi Rojters.

Rusko regulatorno telo je ranije saopštilo da „beleži sve više slučajeva neosnovanog blokiranja zvaničnih naloga ruskih medija i zvaničnika na inostranim internet platformama“.

Rusija ograničila pristup i Tviteru

Rusija je nakon Fejsbuka ograničila i pristup društvenoj mreži Tviter, preneli su ruski mediji.

Kako je navelo rusko regulatorno telo za komunikacije Roskomnadzor, pristup toj društvenoj mreži je ogranicen na osnovu zahteva Tužilaštva.

 

Izvor: TANJUG/Agencije