„U aktuelnoj situaciji, Sberbanka je odlučila da napusti evropsko tržište“, navodi se u saopštenju najveće ruske banke, a prenosi ruska agencija Tas.
Podružnice grupacije suočavaju se sa nenormalnim odlivom sredstava i bezbednosnim pretnjama po osoblje i kancelarije, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, kada je situacija u Srbiji u pitanju, Sberbanku nedavno je preuzela AIK banka. Na ovaj način, ona će povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na 9 odsto.

Do promena je došlo i u regionu, pa se tako pretpostavlja da će podružnicu Sberbanke u Sloveniji preuzeti Nova ljubljanska banka (NLB), a recimo iz Republike Srpske saopšteno je da će Vlada RS uložiti 15 miliona KM (oko 7,7 miliona evra) u Sberbanku i tako je preuzeti. U Federaciji BiH ona je prodata ASA banci.

Takođe, hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je danas da će Sberbanku Hrvatska preuzeti Hrvatska poštanska banka (HPB).

„Sinoć je doneta odluka o sanaciji. Likvidacija bi finansijski bila loša za štediše i za samu banku, ali i za naš finansijski sistem jer bi Agencija za depozite trebalo da isplati do 3,8 milijardi kuna (oko 500 miliona evra)“, rekao je Plenković na konferenciji za novinare, prenosi portal Indeks.

Novinarima se obratio i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, koji je rekao da je HPB platila Sberbanku 71 milion kuna (9,37 miliona evra), da od danas banku počinje da vodi sanacijska uprava, i da bi da nije prodata išla u likvidaciju.

„U narednim danima će biti doneta odluka kako će se zvati nova banka. Promeniće ime i logo, u jednom trenutku doći će do spajanja s HPB-om, ali ne dok se ne uvede evro“, objasnio je Vujčić.

Izvor: TANJUG/B92.NET